Wat kan je doen tegen eczeem?

Wat is eczeem, en wat doe je eraan?

De laatste jaren merk ik steeds meer en meer dat mensen last krijgen van eczeem.

Het jeukt, je huid is vaak rood, super uitgedroogd en voelt warm en geïrriteerd aan. Knap lastig natuurlijk als je constant de neiging hebt om er aan te krabben terwijl je dat beter niet zou doen, want dat maakt het alleen nog maar erger.

Maar wat is eczeem nu eigenlijk, hoe komen we eraan, en beter nog, hoe kunnen we eczeem verbeteren of oplossen?

Eczeem is geen allergische reactie, het is een chronische onstekingsreactie van een vaak veel te droge huid.

Eczeem kan heel wat verschillende oorzaken hebben waardoor we ermee te kampen krijgen. Enkel belangrijke oorzaken zijn: roken, het dragen van synthetische kleding, stress, ongezonde voeding, het gebruik van te agressieve zepen om je mee te wassen, het gebruik van verkeerde cosmetica.

Als we te kampen krijgen met die vervelende eczeem komen heel wat mensen vaak bij de dokter of dermatoloog terecht en deze gaan eczeem vaak behandelen met cortisone crèmes of medicatie. Deze geven snel resultaat maar vaak onderdrukken ze enkel het huidprobleem en wordt er niet echt gezocht naar hoe je het kan wel beter kan oplossen ipv onderdrukken.

Vaak zijn kleine aanpassingen in je levensstijl al voldoende om de meeste eczeemsoorten te verhelpen of te verlichten.

Ik geef je hier graag een aantal tips waar je thuis zelf zeker al mee aan de slag kan.

1. Schrap zoveel mogelijk suikers, witte bloemsoorten in brood, koekjes, pasta en ook melkproducten van je menu.

Focus je op gezonde voeding, eet veel groenten en fruit. Maak zoveel mogelijk zelf je maaltijden klaar. Geen kant-en-klare gerechten.

Gebruik plantaardige yoghurt en melk of bak zelf eens je koekjes met volkoren meel en verminder de suiker in het recept met de helft. Deze keuzes zijn veel gezonder voor je huid en zorgen ervoor dat je huid van binnenuit het eczeem kan herstellen. Onderschat de impact van gezonde voeding niet op je huid.

2. Stop met roken, maar dat wist je natuurlijk zelf ook al dat dit gezonder voor je is. En niet alleen om van je eczeem problemen af te geraken.😅

3. Draag zoveel mogelijk katoenen kleding. Of kies voor natuurlijke stoffen, deze laten je huid ademen en gaan overmatig transipireren tegen. Te veel zweten gaat eczeem vaak activeren.

4. Neem geen te warme douches of een veel te heet bad. Je jeukende huid zal hier alleen nog maar feller gaan jeuken en branden.

Gebruik tijdens het douchen ook een heel zacht en hydraterend doucheproduct. Een eczeem huid heeft die extra hydratatie dubbel zo hard nodig dan een normale huid. Douchen met enkel water doe je ook beter niet, water droogt je huid ook uit en een extra hydraterend doucheproduct gaat deze uitdroging zeker ook tegengaan.

Onze hydraterende body wash van Diego Dalla Palma Professional is de ideale oplossing. Kies om te starten voor de gentle rebalancing cleansing oil. Deze shower gel gaat je huid zelfs herstellen tijdens je douchebeurt.

Na je bad of douche smeer je je ook elke keer in met een hydraterende body lotion of body olie. Deze gaat je huid voeden, kalmeren en hydrateren. Zo kan er ook geen vocht meer uit je huid verdampen want je huid heeft deze natuurlijke hydratatie nodig om gezond te zijn en te herstellen.

Onze This is soft body cream is een super hydraterende melk die je zeker mag gebruiken bij eczeem.

Heb je liever een rijkere body olie? Kies dan voor onze Loveli body olie.

5.Heb je eczeem in je gelaat of bv. rond je oogcontour? Ook voor je gelaat is hydrateren, hydrateren, hydrateren echt het allerbeste wat je kan doen om je huid te herstellen.

Gebruik niet alleen een voedende natuurlijke dagcrème, maar probeer zeker eens een serum op oliebasis. Onze Earth Harbor producten zijn ideaal voor huiden met eczeem omdat ze 100% plantaardig zijn en super verzorgende oliën en boters bevatten. Deze gaan je huid in de diepte herstellen.

Kies als serum voor Marina serum met kalmerend azuleen of Aurora elixir met superfoods die je huid in de diepte gaan herstellen. Daarover breng je onze rijkere Siren Silk dag en nachtcrème aan. Siren Silk is kalmerend voor je huid en geeft je huid de nodige vochtboost die ze nodig heeft nu ze zo beschadigd is.

6. En als laatste tip die ik je wil geven: vermijd stress, denk wat vaker aan jezelf en gun je lichaam de nodige rust. Stress is een hele grote factor die eczeem opstoten kan veroorzaken. Doe af en toe eens wat yoga thuis of gun jezelf een medidatie momentje. Youtube staat vol met filmpjes over yoga en meditatie. En dat hoeven echt geen sessies van een uur te zijn.

En heb een beetje geduld met je huid als je aan de slag gaat met mijn eczeem tips. En beschadigde huid kan niet zomaar in 2 dagen herstellen. Blijf je huid hydrateren en kalmeren. Zorg voor een gezond lichaam en je zal zien: er is verbetering op komst.

Zeker als je kiest voor onze natuurlijke producten die bij ZENZ met zorg voor je worden uitgekozen.

Heb je vragen over je eczeemhuid en welke producten je best zou nemen?

Stuur ons dan gerust een mailtje naar info@zenz.be Ik probeer hier steeds zo spoedig mogelijk op te antwoorden.

Happy skin smiles

🎀 Jessy

Terug naar blog